Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

“ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ”

“ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ”
...'Οσιος Σεραφείμ του Σάρωφ
Πολλοί έλεγαν στον 'Όσιο ότι προσεύχονται λίγο ή καθόλου, με τη δικαιολογία ότι είναι αγράμματοι ή ότι δεν έχουν χρόνο. Σ' αυτούς ο Στάρετς όριζε τον ακόλουθο τύπο προσευχής:
«Μόλις ξυπνήσετε, να σταθείτε μπροστά στις ιερές εικόνες και να πείτε τρεις φορές το “Πάτερ ημών”, τρεις φορές το “Θεοτόκε Παρθένε” και μια φορά το “Πιστεύω”. Την ώρα της εργασίας σας, οπουδήποτε κι αν εργάζεσθε, να λέτε χαμηλοφώνως την ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελεήσόν με τον αμαρτωλό”. Αν εργάζονται κοντά σας κι άλλοι, τότε να λέτε με το νου σας μόνο το “Κύριε Ελέησον”. Αυτή η προσευχή θα γίνεται μέχρι το γεύμα. Μετά το γεύμα να προσεύχεσθε χαμηλοφώνως ως εξής: «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον με τον αμαρτωλό”. Αυτή την προσευχή να την συνεχίσετε μέχρι το βράδυ. Αν κάποιος είναι μόνος του,

ας λέει: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, δια της Θεοτόκου σώσον με τον αμαρτωλόν». Τέλος, πριν κοιμηθείτε, να επαναλάβετε την πρωινή προσευχή δηλαδή 3φορές το “Πάτερ ημών”, 3 φορές το “Θεοτόκε Παρθένε”, και μια το “Πιστεύω”. 'Έπειτα να κάνετε το σημείο του σταυρού και να ησυχάσετε. Ακολουθώντας αυτό τον μικρό κανόνα προσευχής, συνέχισε ο πατήρ Σεραφείμ, μπορείτε να φθάσετε σε μέτρα χριστιανικής τελειότητας. Οι τρεις αυτές προσευχές αποτελούν το θεμέλιο της χριστιανικής ζωής. Την πρώτη μας την έδωσε ο ίδιος ο Κύριος και είναι το υπόδειγμα όλων των προσευχών. Τη δεύτερη την έφερε από τον ουρανό ο αρχάγγελος για να χαιρετήσει τη μητέρα του Κυρίου, ενώ η τρίτη περιέχει με συντομία όλα τα σωτήρια δόγματα της πίστεως. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον μικρό κανόνα όπως πρέπει, μπορεί να τον κάνει την ώρα της εργασίας, καθ' οδόν ή ακόμα και στο κρεβάτι, ενθυμούμενος το ρητό: “Πάς ός αν επικαλέσηται το όνομα Κυρίου σωθήσεται”(Ρωμ. Ι' 13). Όποιος πάλι διαθέτει περισσότερο χρόνο από τον απαιτούμενο για τον κανόνα και γνωρίζει γράμματα, ας προσθέτει και άλλες προσευχές και αναγνώσεις ,π.χ. περικοπές από τα Ευαγγέλια ή τις Επιστολές των Αποστόλων, κανόνες, ψαλμούς, ακάθιστους ύμνους και άλλα. Διαβάζοντας τα να ευχαριστεί τον Κύριο με πολλή ταπείνωση, γιατί βρήκε τον χρόνο να του προσφέρει αυτή τη θυσία. Ακολουθώντας μια τέτοια πορεία ο χριστιανός, μπορεί λίγο-λίγο να αποκτά τις αρετές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου